De Gaanderbode
Kijk hieronder de Gaanderbode online in.
Kijk voor alle edities op de homepagina

februari 2020
gaanderbode4-1feb2020

december 2019
gaanderbode3-8dec2019

november 2019
gaanderbode3-7nov2019

oktober 2019
gaanderbode 3-6 oktober 2019

september 2019
gaanderbode 3-5 september 2019

juli/aug 2019
gaanderbode 3-4 juli/aug 2019

Nieuws

De Rijksweg gaat weer open (en nu echt)

Vanaf 18 december is de weg definitief open

geplaatst: 10-12-2020    Tekst en foto @2020 Astrid van Beveren
Rijksweg Gaanderen dicht
Op de foto: de oude brug die, nauwelijks opvallend, ligt tussen de hekken links en rechts.

Het is bijna voorbij: omrijden om in of door Terborg te komen. Sinds 31 augustus was het afzien voor de inwoners van Gaanderen en Terborg. De brug in de Rijksweg moest vervangen worden - een brug waarvan menigeen zich het bestaan niet eens bewust was. Maar... het is zover! De brug is vervangen, het nieuwe asfalt (bijna) gelegd en ergens op de dag van vrijdag 18 december is de afsluiting van de Rijksweg definitief ten einde.

Gezamenlijk betaald: € 98.250 voor rekening Doetinchem
Het is een heel geharrewar geweest wie de nieuwe brug moest betalen. Het is namelijk niet duidelijk van wie de brug nou precies is en wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud. De brug ligt op grond van het waterschap Rijn en IJssel en precies op de grens van de gemeente Oude IJsselstreek en de gemeente Doetinchem. Sinds 2012 (!) is onderzocht wie ervoor verantwoordelijk is. Alle gevonden documenten (wegenlegger, waterlegger, wet herziening wegen, kadastraal) wijzen naar een andere partij. Bovendien zijn er verschillende interpretaties van sommige documenten mogelijk. Meerdere juristen hebben zich verdiept in dit vraagstuk en ook zij kwamen niet tot een eenduidig antwoord.

Intussen werd het hoog tijd om de brug te vervangen. De vier betrokken overheidsinstanties, Rijkswaterstaat, Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Oude IJsselstreek en gemeente Doetinchem, hebben daarom besloten gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen om het zogeheten 'civieltechnische kunstwerk' (nee, dat gaat niet over kunst) te vervangen en ieder een kwart van de kosten te dragen. Volgens een raming vooraf bedragen de kosten € 393.000,-. Dit komt neer op een bedrag van € 98.250,- per instantie.

onderhoud blijft gezamenlijk
Om in de toekomst duidelijkheid te hebben is besloten dat de brug na vervanging in eigendom komt bij de gemeente Oude IJsselstreek. De kosten voor het beheer en onderhoud worden gedragen door de gemeente Doetinchem en de gemeente Oude IJsselstreek. De kosten van een eventuele vervanging in de toekomst komen ook ten laste van beide organisaties. De brug wordt daarom opgenomen in het investeringsprogramma van de civieltechnische kunstwerken van de gemeente.De Gaanderbode is de dorpskrant voor heel Gaanderen.
De Gaanderbode is in augustus 2017 opgericht.
Jaarlijks verschijnen er circa 8 edities.
De Gaanderbode is een uitgave van Tekst Oké .
Op alle uitgaves van De Gaanderbode rust auteursrecht.

Sponsors

https://www.dsrfood.nl/doetinchem

https://www.buurtplein.nl/buurt/gaanderen/

https://winkel.hetleeslab.nl/product/spelspel/

http://tekst-oke.nl

http://gaanderhuus.nl

https://www.facebook.com/stichtingsamterborg/

https://www.wijkwerkdoetinchem.nl/wijkwerkdoetinchem/wijknetwerk_44889/

http://www.dorpsraadgaanderen.nl/