De Gaanderbode
Kijk hieronder de Gaanderbode online in. (Meer edities: zie Home.)

februari 2020
gaanderbode4-1feb2020

december 2019
gaanderbode3-8dec2019

november 2019
gaanderbode3-7nov2019

oktober 2019
gaanderbode 3-6 oktober 2019

september 2019
gaanderbode 3-5 september 2019

juli/aug 2019
gaanderbode 3-4 juli/aug 2019

Nieuws

Hamicon beweegt al 40 jaar mee met de tijd

"We halen altijd het positieve eruit"

geplaatst: 12-10-2020
Tekst en foto ©Astrid van Beveren
Op de foto: Marc en Brigitte Striekwold in de showroom

Hamicon 40 jaar
Wat is het leuk als een bedrijf goed is voor zijn medewerkers en kwaliteit en persoonlijk contact met de klant belangrijker vindt dan er zoveel mogelijk geld uit halen. Marc en Brigitte Striekwold zijn van die ondernemers. Hun bedrijf Hamicon bestaat 40 jaar.

Van lieverlee hebben broer en zus het familiebedrijf van hun ouders Harry (74) en Mieke (72) overgenomen. Die begonnen in 1980 een confectiebedrijf met grote klanten als C&A en Miss Etam. Steeds meer confectiewerk verdween eind jaren '90 echter naar het - goedkopere - buitenland. Ze besloten over te stappen op de vervaardiging van gordijnen. Weer met veel succes.

Sinds 2 jaar hebben ze het bedrijf uitgebreid met projectstoffering. Hun 40-jarig jubileum gaat gepaard met de opening van een gloednieuwe webshop.

Marc (48), Brigitte (49) en vader Harry vertellen hoe Hamicon (Harry¬Mieke¬Confectie) de tand des tijds doorstond en na 40 jaar nog altijd een springlevend en geliefd, internationaal opererend familiebedrijf is.

Rust en huiselijkheid te midden van supermoderne machines
Het ondernemersbloed zit al in drie generaties van de familie Striekwold. Begonnen als confectiebedrijf door Harry en Mieke hebben vader en zoon in 1998 besloten een enorme stap te wagen en te beginnen met de vervaardiging van gordijnen, voornamelijk voor de zakelijke klant. "Een nieuwe stap was nodig omdat het confectiewerk steeds meer naar het buitenland verdween," vertelt Marc aan de 'keukentafel' in de kantine van het bedrijf. Dat het als keukentafel voelt, zegt veel over de sfeer in het hele bedrijf. Waar je ook komt, in de gordijnhal vol grote, moderne machines of in de nieuwe stofferingshal waar creatief wordt gewerkt met hout en stof, er heerst rust. Mensen doen gewoon lekker hun ding. Het voelt als een thuis. Dat gevoel wordt bevestigd door het feit dat de medewerkers er al minstens 25 jaar lang in dienst zijn.

"Je moet flexibel zijn, maar zo blijft het leuk."

"Toen het confectiewerk afnam zei een kennis op een verjaardagsfeestje in februari 1998: 'ga gordijnen doen'. Dat was een gouden tip", aldus Marc, het 'creatieve brein' van Hamicon. " We hebben toen een risico genomen, voor een ton twee supermoderne machines laten bouwen, zodat we de confectie van raamdecoratie konden opstarten. Daarna hebben we meer machines aangeschaft, zodat we ook de woningspeciaalzaken en projectmarkt kunnen bedienen. En toen kregen we in december vier grote klanten en is het gaat rollen."

Dagen en nachtenlang stoeien voor kwaliteit op maat
Dagen en nachten hebben Marc en vader Harry gestoeid met alle mogelijke manieren om gordijnen kwalitatief goed in elkaar te zetten. Alles hebben ze zelf uitgevogeld. Marc: "Ik heb de opleiding Mode en Kleding in Enschede gedaan, maar híer is geen opleiding voor. Zo heb je bijvoorbeeld in de architectuur steeds meer te maken met aparte vormen zoals schuine glazen gevelwanden. Dan loopt een gordijnrail dus schuin naar beneden. Wij waren niet tevreden met standaardoplossingen, omdat gordijnen daarbij niet mooi recht naar beneden hangen. Dan gaan wij kijken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. Nu kunnen we de gordijnen net zo mooi schuin ophangen als aan een rechte rail. Dat zijn de dingen die voor ons het werk uitdagend en leuk houden én waardoor we kwaliteit leveren. Dat gaat van mond tot mond."

"Als het druk is help je mee"

Zus Brigitte is mede-eigenaar en werkt hoofdzakelijk mee aan de administratieve kant. "Sinds 2006 is dit officieel mijn werk. Daarvóór heb ik 17 jaar bij de VVV in Doetinchem gewerkt en hielp ook nu en dan hier. Maar al van kleins af aan werkten we mee in het bedrijf." Marc en Brigitte kunnen als broer en zus bijzonder goed met elkaar opschieten. Brigitte: "We hebben elk onze eigen taak en dat werkt goed. Vader werkt ook nog fulltime mee. Maar ook onze kinderen, die nu tussen de 12 en 22 jaar oud zijn, verlenen regelmatig hand- en spandiensten. Dat deden wij vroeger thuis ook al. Als het druk is help je mee. Dan gaan we bijvoorbeeld met zijn allen op zondag de boel al klaarmaken, zodat de medewerkers maandag direct aan de slag kunnen. Je moet flexibel zijn, maar zo blijft het leuk. We werken zelf ook regelmatig op de werkvloer. Dan staan we zelf bij de machines, of zijn aan het strijken, bijvoorbeeld."

Maatwerken persoonlijk advies
Marc: "We gaan voor kwaliteit, maatwerk en persoonlijke aandacht. Zo brengen we nog altijd zelf onze bestellingen bij de klant. Door het persoonlijke contact kun je ook maatwerk leveren en advies geven. Een klant bedenkt weleens wat en dan kunnen wij vanuit onze ervaring bijvoorbeeld zeggen 'dat doen we graag voor je, maar heb je eraan gedacht dat deze stof bij zo'n raam minder mooi valt dan zo'n stof?' We willen alles maken als de klant dat wenst, maar geven graag advies hoe het beter kan. Dat waardeert men."

Confectie voor Miss Etam en C&A
"Onze ouders zijn in 1980 begonnen met confectiewerk. In het begin was het spannend of het zou gaan lopen, maar al gauw werkten ze voor meerdere grote ketens als C&A en Miss Etam. Met dertig thuiswerkers reden ze, en later wij, dagelijks rond om het naaiwerk rond te brengen en weer op te halen. Die thuiswerkers waren natuurlijk heel belangrijk voor ons, maar vader was zich ook altijd bewust van het omgekeerde. Hij zei regelmatig 'We moeten wel werk voor ze houden'. Het ging vooral om het in elkaar zetten van partijen truien vanaf aangeleverde stukken stof. Daar waren acht verschillende bewerkingen voor nodig. Het werk schoof per werkdag van de ene naar de volgende medewerker. Alles bij elkaar konden we een partij in 14 dagen goed opleveren. De opdrachtgever ging echter steeds hogere eisen aan de snelheid stellen. Op een gegeven moment vroegen ze ons in vijf dagen te leveren. Dat konden we niet meer op een fatsoenlijke, prettige manier bolwerken. Toen hield het voor ons op."

Nieuwe passie: decoratie en stoffering
Sinds twee jaar leeft Marc zijn creativiteit uit in de projectstoffering. Voornamelijk voor paskamers van winkels, maar ook particulieren kunnen er terecht. "Twee jaar geleden stopte projectstoffeerder Schreur in Terborg met het bedrijf. We konden zijn klant overnemen en hebben de stap genomen om ook te gaan stofferen voor de retail en de zorginstellingen. Hier naast ons - op het bedrijventerrein achter de Slakweg - kwam een hal leeg te staan en zo zijn we hier met projectstoffering begonnen. Onze grootste klant is een modeketen met vestigingen wereldwijd. Wij verzorgen voor hen de inrichting van de paskamers. Gordijnen, bankjes, je kunt een paskamer en winkelruimte natuurlijk heel mooi en comfortabel inrichten. Veel leuker dan standaard krukjes en rekjes. Daarom zetten we nu ook zelf de houten bankjes, hockers enzovoort in elkaar, waar we de gewenste stoffen op aanbrengen. Zo kunnen we ook in vorm en maat van het meubilair maatwerk bieden. En dat doen we ook voor de particuliere klant, net als de gordijnen.

Showroom en webshop
De showroom staat vol met voorbeelden van wat er mogelijk Is. "Maar ga vooral met ons in gesprek als je andere wensen hebt, want er is zoveel mogelijk." De webshop opent binnenkort. Ook daar kun je talloze variaties samenstellen, maar wil je toch nog iets anders, dan is het eenvoudig om de telefoon te pakken of een bericht te sturen.

Door te doen wat ze leuk vinden en daarmee graag anderen van dienst te zijn, heeft de familie Striekwold samen met hun trouwe medewerkers de juiste toon gevonden en meerdere crisistijden succesvol doorstaan. Brigitte: "Altijd het positieve eruit halen, dat is onze manier."

Informatie: www.hamicon.nl
Showroom geopend op afspraak.



De Gaanderbode is de dorpskrant voor heel Gaanderen.
De Gaanderbode is in augustus 2017 opgericht.
Jaarlijks verschijnen er circa 8 edities.
De Gaanderbode is een uitgave van Tekst Oké .
Op alle uitgaves van De Gaanderbode rust auteursrecht.

Sponsors

https://www.dsrfood.nl/doetinchem

https://www.buurtplein.nl/buurt/gaanderen/

https://winkel.hetleeslab.nl/product/spelspel/

http://tekst-oke.nl

http://gaanderhuus.nl

https://www.facebook.com/stichtingsamterborg/

https://www.wijkwerkdoetinchem.nl/wijkwerkdoetinchem/wijknetwerk_44889/

http://www.dorpsraadgaanderen.nl/